Saldospärr data utomlands

Saldospärr Data Utomlands är en helt kostnadsfri tjänst för både mobilt bredband- och talabonnemang. Den gör att du enkelt kan sätta ett tak på hur mycket pengar du kan förbruka på datatrafik i utlandet per månad. På så sätt har du full kontroll över dina kostnader för data utomlands, utan att behöva spärra det helt!

Den 1 juli gäller EU:s nya direktiv för datatrafik i utlandet, så kallad dataroaming.

För att undvika oförutsedda utgifter införs en automatisk spärr hos alla operatörer.

För att du ska kunna känna dig trygg när du använder internet i utlandet, men samtidigt kunna använda tillräckligt med datakapacitet för just dina behov, har Glocalnet infört flera
spärrnivåer som du kan välja mellan:

• 625 kr/mån (500 kr exkl moms). Detta blir din automatiska spärrnivå om inget val har gjorts.
  • 1 250 kr/mån (1 000 exkl moms)
  • 2 500 kr/mån (2 000 exkl moms)
  • 5 000 kr/mån (4 000 exkl moms)
  • 10 000 kr/mån (8 000 exkl moms)
  • Ingen spärr - ni kan också välja att helt ta bort spärren.

Några saker att tänka på:

När 80% av spärrnivån är nådd meddelas du via sms.
Nätet stängs sedan ned när 100% är nått och ingen datatrafik kan längre skickas eller tas emot (men det går fortfarande bra att ringa och skicka sms). Du kan själv höja spärrsaldo genom att ringa Kundservice på +46 775 75 75 75 eller sms:a från ditt abonnemang (se nedan).

Har du endast mobilt bredband?

Har du mobilt bredband meddelas du i din sms-klient i det mobila bredbandet när spärrnivån är nådd (förutsätter att du har en öppen och aktiv sms-klient). Spärrnivån kan ändras genom att ringa Kundservice.

Välj hellre en för hög spärrnivå än en för låg.

För att undvika irritationsmoment när datatrafiken stängs av kan det vara bra att ha en spärrnivå som ger utrymme för det du behöver.

Att ändra spärrnivå i utlandet.

Du har alltid möjlighet att låsa upp din spärrnivå, tex när du befinner dig i utlandet. Observera att det kan ta upp till en timme innan tjänsten är aktiv igen. För att undvika att försena eventuella mailkonversationer eller andra projekt, se till att ha valt rätt nivå innan du reser.

Vad kostar det att använda data i Europa?

Att öppna en tidnings startsida kostar oavsett operatör mellan 10-20 kr, att se en kort film på YouTube ca 60-90 kr.

Saldot nollas varje månad.

När en spärrnivå ändras ”nollas” inte saldot.
Den summa du redan använt flyttas vidare, (dvs har du redan använt internet för 499 kr under månaden och ökar spärren till 1 000 kr, får du alltså använda internet för ytterligare 501 kr innevarande månad). Den nya spärrnivån gäller sedan tills vidare.

Den spärrnivå du väljer gäller i hela världen.

Även om EU-regeln gäller länder inom EU, gäller Glocalnets spärrnivåer över hela världen. Detta för att göra det ännu enklare för dig att hålla koll på kostnaderna.

Väljer du inte aktivt en spärrnivå hamnar du automatiskt på 625 kr/månad inkl moms.
Du kan sedan själv när som helst ändra spärrnivån genom att sms:a från ditt abonnemang eller ringa Kundservice. Det fungerar även om det är mobilt bredband och då via sms-funktion i anslutningsklienten.

Mms fungerar inte när spärrnivån är nådd.

Du måste ha tillgång till datatrafik för att skicka mms.

Abonnemanget har redan en totalspärr mot utlandssurf?

I vissa fall, t ex ett mobilt bredbandsabonnemang tecknades före 1 juli 2010 så kan det redan finnas en spärr som helt hindrar utlandssurf. Denna ligger kvar oberörd men kan plockas bort genom att ringa till Kundservice och be om det. Därefter kan den nya saldospärren beställas i samma samtal eller via sms-beställningen. Om man försöker sms-beställa den nya saldo-spärren trots att den gamla totalspärren ligger på kommer ett felmeddelande som svar.

Kom igång med Saldospärr Data Utomlands

1. Det finns tre alternativ hur spärrnivån väljs.
    Du kan ringa Kundservice 0775-75 75 75 alternativt (+46 775 75 75 75 från utlandet).
  2. Du kan sms:a ditt val till nummer 222 (+46 708 222 222 från utlandet). se nedan.
  3. Om du inte väljer någon spärr hamnar du automatiskt på 625 kr/månad (inkl moms).